Friday, December 25, 2009

Masakan Islam

- Makan dan minumlah dan jangan berlebihan.
- Berlebihan itu saudara syaitan.
- Memulakan masakan dengan bacaan bismillah.
- Pastikan bekas masakan itu bersih.
- Air yang digunakan hendaklah bersih.
- Bahan yang dimasak hendaklah segar.
- Elak daripada menyajikan makanan yang telah lama atau buruk.
- Sebelum memasak hendaklah cuci tangan dengan bersih.
- Sayuran yang dimasak hendaklah bersih dari najis dan serangga.
- Makanan yang telah tamat tempoh hendaklah dibuang.
- Bahan masakan hendaklah berkualiti.
- Tukang masak hendaklah berpakaian memasak yang rapi.
- Makanan yang disediakan seolah-olah untuk dimakan sendiri iaitu bersih dan berkualiti.
- Setelah selesai memasak hendaklah bersihkan perkakas dan tutup rapi.
- Dapor sewajarnya diletekan di bahagian depan supaya dapat dilihat oleh orang ramai.
- Wujudkan cara memproses bahan makan dikhalayak ramai demi menjamin kebersihan.
- Ramai tukang masak merasakan kesedapan makanan dengan menjilat sudu dan sudu itu dimasukkan digunakan semula tanpa membasuhnya.
- Utamakan kualiti makanan.

No comments:

Post a Comment